Kratkovidnost oziroma miopija  je pogosta napaka vida, s katero se srečuje veliko ljudi. Ljudje s kratkovidnostjo nimajo nobenih težav z gledanjem predmetov od blizu, vendar imajo težave z razločanjem oddaljenih predmetov, saj se jim oddaljeni predmeti zameglijo pred očmi. V nadaljevanju poglejmo kako preprečujemo kratkovidnost.

Vzroki kratkovidnosti

Kratkovidnost je pogosto povezana z dednostjo, kar pomeni da so kratkovidni njihovi starši oziroma stari starši. Ni pa to edini problem. Dandanes k temu prispeva vpliv okolja in družbe. Kratkovidnost se pojavi, če predolgo gledamo v pametne telefone, računalnike, televizijske  zaslone… V prihodnosti bi se s to težavo lahko srečevali predvsem otroci, saj ima dandanes skoraj vsak otrok vsaj eno pametno napravo. V sodobnem svetu ljudje veliko preživimo za računalnikih ali telefonih, nekateri že zaradi službe. Majhen vpliv ima tudi dolgo branje knjig.

Prvi znaki kratkovidnosti

Prvi znaki se začnejo že z gledanjem v daljavo. Ko ljudje opazijo, da se jim predmeti v daljavi začnejo megliti, začnejo čim bolj napenjati oči, kar lahko povzroči glavobol. Težave se pojavljajo tudi pri vožnji vozila, še posebej če vozimo ponoči. Zdravniki opravijo pregled z merjenjem vida na različnih razdaljah in tako določijo dioptrijo

Zdravljenje in preprečevanje

Kratkovidnost običajno preprečujemo z uporabo primernih očal ali kontaktnih leč. Nekateri ljudje pa se odločijo za operacijo roženice. Pomembno je tudi, da skrajšamo čas gledanja v pametne naprave in pri gledanju delamo kratke premore, kar zmanjša obremenitev oči in prepreči nadaljne poslabšanje vida in opravljamo redne preglede pri zdravniku

Zaključek

Kratkovidnost je vse pogostejša težava, ampak z hitrimi in preventivnimi ukrepi, rednimi pregledi in upoštevanjem zdravniških nasvetov lahko ohranimo dober vid.